Artiest

Henk WestbroekSpotify

Spotify Volgers: 6609
Spotify Populariteit: 35
Artiest

Henk Westbroek

Nieuwste release

Populair
1 Zelfs Je Naam Is Mooi 4:30
2 Zolang Ik Jou Heb (feat. Henk Westbroek) - Radio Edit 3:33
3 Steeds Weer 3:10
4 Loods Me Door De Storm 7:18
5 Uniek Moment 4:08
6 Ieder Moment 2:40
7 De Laatste En De Eerste 4:48
8 Evenbeeld 3:46
9 Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan 3:53
Deel deze artiest:

Biografie

Biografie Henk Westbroek

Henk Westbroek, geboren op 27 februari 1952 te Utrecht studeert in 1973 af als socioloog aan de Universiteit van Utrecht. Hij doet onderzoek naar de jeugdbeweging in Nederland en verbindt zich later aan het Nederlands Instituut voor Sociaal Seksuologisch Onderzoek.

Eind 1978 richt Henk samen met Henk Temming Het Goede Doel op. Ondanks het feit dat Henk nog nooit een noot gezongen had, blijkt het zingen hem goed af te gaan. De band speelt Nederlands repertoire en treedt voornamelijk op in het circuit van FNV-manifestaties en vormingsavonden. Henk redt zich goed op het podium en kan het publiek goed boeien. Een succesvol optreden in het radioprogramma VARA’s Popkrant in 1981 levert hem zelfs een baan op als presentator op Radio 3. Later dat jaar komt de eerste single ‘In ‘t Leven’ in de tipparade. In 1982 volgt de echte doorbraak van Het Goede Doel met de hits ‘Gijzelaar’ en ‘Belgie‘. De twee Henken hebben als duo ook nog eens succes met het het nummer ‘Sinterklaas wie kent hem niet?’.

In 1983 breidt het succes van de band zich verder uit, hits als ‘Vriendschap’ en ‘Hou van mij’ halen de hitlijsten. De band ontvangt een gouden plaat, een Edison en een Zilveren Harp. Onder de naam ‘HGD’ en ‘The Good Cause’ probeert de band ook in het buitenland voet aan de grond te krijgen. Er komt een Duitstalige versie van het album ‘België’ en een Engelstalige single ‘België’ (‘Luxembourg’). Verder dan een optreden in het Eurovisieprogramma Euro A Go Go komt de band helaas niet.

Nationaal blijft het goed gaan met de band, ze overleven een bandcrisis en scoren voortgezet als trio zelfs enkele grote hits. Henk wordt steeds bekender door zijn werk voor de VARA radio en gaat in 1987 een popquiz op de tv presenteren. Het schrijven voor anderen begint zijn vruchten af te leveren. Naast de vele nummers voor Kinderen voor Kinderen verschijnt in 1988 het album ‘Iedereen is anders‘ waarin de band haar naam eer aan doet: de opbrengst is voor de Stichting Colombine. Op de plaat schrijft Het Goede Doel elf nummers voor elf Nederlandse artiesten. Op verzoek van DJ Frits Spits wordt het nummer met René Froger uitgebracht als single. ‘Alles kan een mens gelukkig maken’ wordt een grote hit.

Na daarna nog één album en een theatertournee gemaakt te hebben, zijn begin 1991 hevige meningsverschillen de oorzaak van de breuk tussen Temming en Westbroek en dus van Het Goede Doel. Henk Westbroek wil door als artiest en gaat solo verder. Ook zijn radiowerk op Radio 3 gaat door, vanaf 15 januari dat jaar presenteert hij zelfs dagelijks het lunchprogramma ‘Denk aan Henk’ presenteren.

Westbroeks eerste solo-single ‘Waar ze loopt te wandelen’ bereikt de Top 40 in mei 1992. Het nummer is afkomstig van het album Voorjaar, waarop Henk samenwerkt met het producerduo Jochem Fluitsma en Eric van Tijn en hulp krijgt van George Kooijmans (Golden Earring) en Henk Hofstede (The Nits).

In de jaren daarna schrijft Henk nummers voor onder andere Ruth Jacott, Herman van Veen en Linda de Mol. Er wordt een muziekcafé aangekocht (Stairway to Heaven in Utrecht) en richt samen met enkele vrienden in 1994 een nieuwe lokale Utrechtse partij op: Leefbaar Utrecht. Ook verschijnt er een nieuw album Vrij, weer met Fluitsma en Van Tijn. In 1996 neemt Henk samen met de Limburgse Industrial Groep ‘Gore’ een verassende single op.

Tijdens de gemeenteraadverkiezingen in mei 1998 treedt Henk op als lijsttrekker van Leefbaar Utrecht. Tot ieders verbazing behaalt Leefbaar Utrecht negen zetels, waarmee de partij in één klap de grootste is.

Achter de schermen werkt Henk Westbroek samen met zijn vaste toetsenist René Meister en boezemvriend aan een nieuw album Westbroek. Meister, die als DiMaestro onder meer de Prodigal Sons produceerde en vele radiosessies (waaronder Denk aan Henk) opnam, neemt ook de productie voor zijn rekening. De tweede single Zelfs je naam is mooi wordt een grote hit, al bereikt het nummer pas na 5 maanden zijn hoogtepunt. Henk is intussen door de platenmaatschappij ontslagen wegens gebrek aan succes. Er wordt nog gesmeekt of hij terugkomt, maar Henk tekent een contract bij de concurrent. Henk ontvangt een gouden plaat voor het album en verslaat Marco Borsato in de strijd voor de Edison ‘Beste zanger nationaal’.

Later in het jaar neemt Henk de single ‘De perfecte dag’ op, waaraan tal van Nederlandse artiesten meedoen voor het Goede Doel. Het nummer krijgt een videoclip en wordt veel gedraaid op de nationale radio. Ook is Henk in 1998 te zien als co-presentator van het jongerenprogramma Honk.

De drukte eist echter zijn tol. Aan het eind van het jaar is de zanger een tijdlang uitgeschakeld wegens een keelaandoening. Een operatie blijkt nodig, concerten worden afgezegd. Er zijn chronische poliepen op en scheurtjes in zijn stembanden ontdekt. Henk neemt rust en hersteld gelukkig volkomen.

Samen met collega-politicus Jan Nagel richt Henk in 1999 de landelijke variant van zijn partij op: Leefbaar Nederland. Het duo streeft naar 10 zetels bij de eerstvolgende kamerverkiezingen. Westbroek gebruikt de zomermaanden voor het opnemen van zijn vierde soloplaat De Hemel. De plaat verschijnt kort voor de jaarwisseling, ondertussen is Henk presentator van de jubileumtournee van Kinderen voor Kinderen.

In 2000 schrijft Henk samen met René Meister het nummer ‘Iemand moet het doen’ ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van de VARA. De opbrengst gaat naar het Goede Doel en er werken vele Nederlandse artiesten mee. Onder de naam Henk Westbroek & Consorten (met ondermeer Mark Boon op gitaar en drummer Gerhard Jeltes) trekt Westbroek langs de theaters.

In november is Leefbaar Utrecht de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezing en mag enkele wethouders leveren. Henk bundelt zijn mooiste songteksten in het boek ‘De Hemel is van ons’.

In 2001 staan Westbroek, Temming en Van Herk op 20 en 22 december nog eenmaal als Het Goede Doel op het podium en vieren in de Heineken Music Hall te Amsterdam het feit dat ze tien jaar uit elkaar zijn. Hun nieuwe single heet Alle Mensen Op De Aarde. Tegelijkertijd met het optreden verschijnt de cd-box Geef De Mensen Wat Ze Willen met daarop 25 nog niet eerder op cd verschenen nummers, alle 35 hits van Het Goede Doel en de solo hits van Henk Temming en Henk Westbroek.

In februari 2002 verschijnt het prachtige, samen met Rene Meister gemaakte, Evenbeeld. Als bonustrack wordt een duet opgenomen met Daniel Lohues, ‘Ik heb geen zin om op te staan’. Het album wordt de basis van een theatertournee langs de Nederlandse theaters getiteld ‘Liefde in Nederland en de Overzeese Gebiedsdelen’

De VARA biedt Radio 3FM-discjockey Henk Westbroek tot na de verkiezingen van 15 mei betaald betaald verlof aan. Aanleiding voor dit besluit zijn de politieke uitspraken van Westbroek in zijn programma Denk Aan Henk en zijn aankondiging zich actief te zullen inzetten voor de campagne van Leefbaar Nederland. Eerder had de VARA-directie met Westbroek afgesproken dat hij dit niet zou doen. In juni legt Westbroek zijn functie als fractievoorzitter van de partij Leefbaar Utrecht neer. Hij staakt zijn politieke loopbaan naar aanleiding van het veranderde politieke klimaat waarin politici steeds vaker worden bedreigd.

Op 28 augustus 2003, presenteert Henk voor de laatste keer ‘Denk aan Henk’ op Radio 3FM. De zender is toe aan verjonging en voor Henk is geen plek meer. Henk noemt het ‘Jammer, maar geen ramp’ en noemt het achteraf eigenlijk absurd dat hij 20 jaar voor een jongerenstation heeft gewerkt. Henk gaat aan de slag bij RTV Utrecht, maakt radio- en televisieprogramma’s.

In 2004 zit Henk 25 Jaar in het vak en viert dit met een jubileum verzamelalbum, ‘25 Jaar Schrijver & Zanger‘ is een jubileumuitgave met liedjes van Henk Westbroek, door hemzelf vertolkt met en zonder het Het Goede Doel plus liedjes die hij voor anderen schreef. Speciaal voor deze gelegenheid schrijft hij bovendien een Nederlandse tekst op een Duitse nummer-1-hit van Wolfsheim, Geen Weg Terug. Het nummer verschijnt op single.

In 2004 keert Henk ook weer terug op de nationale radio als presentator op het commerciële radiostation Yorin FM waar hij van 2004 tot 2006 het programma ‘Denk Als Henk’ presenteerde. Vanaf augustus 2006 presenteert Henk een dagelijks lunchprogramma op KX-radio, het internetstation van Rob Stenders.

In April 2008 werken Henk Westbroek en Henk Temming weer samen aan een heuse Het Goede Doel plaat, Gekkenwerk. De plaat is een jaar lang gratis en legaal te downloaden via de website van IT bedrijf, IT-staffing. De opbrengst komt ten goede aan een goed doel.

Op de vraag wat deze duizendpoot nu eigenlijk het liefste doet, zegt hij zeer beslist: “Muziek maken. Dan volgt radio, en ook televisie doe ik op z’n tijd met veel plezier. Een kroeg is aardig om te bedenken, maar als je er een moet runnen is de lol er gauw af. En schrijven vind ik erg aangenaam. Verhaaltjes, columns, boekjes, heel leuk. Trouwens, alles wat ik doe in mijn leven vind ik erg leuk.”

Anno 2012 is Henk Westbroek wekelijks te zien op RTV Utrecht met zijn programma “Westbroek!”. Tevens is hij ook nog veel te horen op de Radio in diverse programma’s.




© Copyright Henk